Liptód

2013. augusztus 21-től 27-ig a Baranya megyei Liptódon 23 gyerek és 3 pedagógus egy sikeres pályázat eredményeként német nemzetiségi táborban vehetett részt.
„A szállásunk a Jómadár Ifjúsági Szállóban volt. Megismerkedtünk a falu természeti adottságaival, hagyományaival és nevezetességeivel: katolikus templom, liptódi tájház, Alkotók Csarnoka, Fiatalok Háza, Önkormányzatok Vendégháza. Megtanultuk a Hefeknedl, egy hagyományos sváb gombóc készítését, rétestésztát húztunk és túróval megtöltöttük. Ellátogattunk Geresdlak és Somberek tájházaiba, Mohácsra Englert Antal maszkfaragóhoz, Kölkedre Gólyamúzeumba és Bólyba uszodába.
Részt vehettünk túlélő- és éjszakai túrákon. A lányok keresztszemes hímzést csináltak, a fiúk fára motívumokat égettek pirográffal. Vályogot és vertfalat a gyerekek együtt készítettek. Vendéglátóink még arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy a finom és házias ételek elfogyasztása után sportfoglalkozásokat és ügyességi versenyeket is szervezzenek (kukoricamorzsolás, zsákba ugrás, kerékpárgumi hajtás, vízzel teli bögre egyensúlyozása sütőlapáton, páros lépegető). Lovaskocsiztunk, csuhévirágot és pillangót készítettünk, saját készítésű sárkányt eregettünk a domboldalon. Ledényi Gerdát liptódi népviseltbe öltöztették be. Esténként német népdalokat és egy kis német néptáncot tanultunk. A tartalmas és jó hangulatban telt napokat vasárnap reggel szentmisével, este tábortűzzel zártuk.”
Köszönjük a keceli Német Nemzetiségi Önkormányzatnak az anyagi támogatást, a Kecel- Borker Kft-től Áman István és a szülők felajánlásait.
 p8250641

p8230405

További képek >>>