Határtalanul! Nagyjaink nyomában

 

2014. október 23-26. között a romániai Lupényban tartózkodtak a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda hetedikes diákjai. 42 diák és 5 pedagógus vett részt a Határtalanul! pályázat keretében a kiránduláson. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 1 334 280 forinttal támogatta, hogy a szórványmagyarság lakta területre utazhassunk, és ott ismerkedjünk a kultúrával.

4 felejthetetlen napot töltöttünk a Hunyad megyei Lupényban és környékén, ahol a magyar történelem és irodalom kiemelkedő alakjainak életét követtük nyomon. A sokrétű program állomásai voltak: Nagyszalonta, Kolozsvár, Házsongárdi temető, Tordai sóbánya, Gyulafehérvár, Lupény, Petrozsény - Bányászati Múzeum, Boli barlang, Őraljaboldogfalva, Vajdahunyad, Déva-vár, Böjte atya gyermekotthona, Marosillye, Arad.

Lupényban találkoztunk a szórványmagyarság képviselőivel, majd a helyi iskola magyar tagozatának diákjaival közös programokon vettünk részt. A közös versenyek, táncház, éneklés erősítette a külhoni fiatalokkal való kapcsolatunkat. Bepillantást nyertünk mindennapjaikba. A túrák során megcsodáltuk a Retyezát-hegység kincseit, szépségét.

„Soha ilyen nagy szeretettel még nem fogadtak bennünket, mint ezen a két napon. A gyerekek és felnőttek barátsága egyre szorosabbá válik.”

Minden állomáson a tanulók mutatták be diáktársaiknak az emlékhelyek sajátosságait. Versekkel, idézetekkel elevenítettük fel elődeink nagyságát, hangsúlyozva a magyarság összetartásának fontosságát.

„A kora őszből a tél kezdetébe érkeztünk. A szakadó esőben élvezet volt megmászni a Strazsa-t, soha nem feledhető a barangolás a szikrázó napsütésben az erdőben. Hazainduláskor pedig hulló hópelyhek kísérték utunkat. Az alföldi ember számára mindez csoda. Fáradtan, ám élményekkel gazdagon tértünk haza.”

Köszönjük az Irodatechnika, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Boros Zoltán, a GoodsMarket, valamint a szülők adományait, mellyel hozzájárultak, hogy a rászoruló gyermekeket Déván támogathassuk.

Reméljük, lesz lehetőségünk máskor is kiutazni.

 


12


 

 

Videó >>> 
Beszámoló videó >>> 

 

007 nagyszalonta-aranyhaz-beszamolo
017 torda-sobanya-seta a banyaban
024 lupeny-orhegy-seta a hegyen


 

dscf0139 

dscf3682

dscf3685

dscf3695

 

 

 

 

Iskolánk tanulói az Apáczai Közalapítvány jóvoltából 1.217.280 Ft-ot nyertek „Határok nélkül” című pályázatukkal. Így április 27. és 30-a között Erdélybe, Kecel testvérvárosába Lupényba tesz kirándulást 44 hetedikes tanuló és kísérőjük.