A csillagok vezettek minket….


Iskolánk, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda eredményesen pályázott a Nemzeti Tehetségprogram NTP-KKI-B-15 pályázatán.
A „Természettudományok a csillagászaton keresztül” című pályázatunkkal 1.245.000 Ft-ot nyertünk.
A projekt keretében a csillagászaton keresztül akartuk fejleszteni diákjaink természettudományos ismereteit, képességeit. A csillagászat motiváló hatását segítségül hívva matematikai, rajz és természetismeret-földrajz tantárgyi területeken fejlesztettük tanulóinkat.
A programban közvetlenül 20 gyermek vett részt. Közvetetten azonban iskolánk több diákját is érintette. A résztvevők élménybeszámolói sok diák érdeklődését felkeltették, aki már jelezték a programban résztvevő tanároknak, hogy jövőre ők is szeretnének valami hasonlóban részt venni.
A szakkörön végzett kísérletek, a csillagász Szűcs László előadásai, a különböző planetáriumi vetítések, a bakonybéli Pannon Csillagda és a balatonfüzfői csillagvizsgáló műszerei, lelkes munkatársai segítségével megszerzett ismeretek új, izgalmas világot tártak fel tanulóink előtt. A konkrét tényanyag elsajátításán túl az igazi eredmény, hogy diákjaink nyitottabbak, érdeklődőbbek lettek. Már nem csak lehajtott fejjel, a telefont nyomkodva sétálnak, hanem néha ilyenkor a szép nyári estéken az udvarra kilépve felemelik fejüket a múltunk és a jövőnk titkait egyaránt rejtő csillagvilág felé. Még a telefont is felemelik, mert már mindegyikükén van csillagászati applikáció a csillagképek meghatározásához.
Most, hogy már benéztek egy számukra eddig ismeretlen, új világ kapuján, hogy tátott szájjal nézték a marsjáró 1:1 arányú mását újabb és újabb titkok megfejtése után vágynak, és már az sem baj, ha ehhez egy kis plusz matek, fizika vagy földrajz kell.
Sikeres volt tehát a program, a diákok szeretnék folytatni, a tanárok is rajtra készen állnak – vajon jövőre is lesz minderre pénz?


kp-csillagsz 3 
kp-csillagsz 2
emet logo_szines_jpeg
emmi logo
tehetsegprogram logo1