Ismét Határtalanul!


  Az  Emberi Erőforrás Minisztérium és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából iskolánk a HAT-17-01-2017-00757 számú pályázati programmal 1.434.716 Ft-ot nyert a hetedikes diákok utaztatására.

  A program címe: Erdély területén nagy költőink nyomában.
  Célja a külhoni szórványmagyarság életének megismerése, valamint híres magyarok emlékhelyeinek megismerése.
  Az október 27-én kezdődő kiránduláson 24 tanuló és 3 kísérő pedagógus járja be Erdély nevezetes vidékeit. A kirándulást  előkészítő programok előzik meg az iskolában, amikor a gyerekek megismerik a programot, és felkészülnek a beszámolókra, hogy azt az út során elmondhassák társaiknak. Az egyhetes kirándulásban irodalmi programok, túrák szerepelnek. Találkoznak a lupényi iskolásokkal, ahol közös előadás keretében mutatnak be a Toldiból részleteket.

   

  HATÁRTALANUL! ERDÉLYBEN


  Határtalanul jól érezték magukat a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda 7. évfolyamos tanulói 2017. október 27. és november 1. között.
  A Határtalanul pályázat keretében hat napot töltött a 24 diák és 3 kísérő tanáruk Erdélyben. A városlátogatások mellett bőven hagytak időt a túrázásra is. A lupényi testvériskola magyar diákjaival előadták Arany János Toldijának első két énekét. Hazaérkezésük után intenzíven keresni kezdték az alkalmat, hogy a lupényi diákok mielőbb látogatást tehessenek nálunk. Böjte Csaba atya dévai gyerekeinek 15 zsák ruhát és két láda könyvet vittek, remélve, hogy segítségük hozzájárul az otthonban lévő diákok napjainak szebbé tételéhez. Útjuk során meglátogatták és megkoszorúzták az erdélyi magyar irodalom emlékhelyeit, a magyar történelem sorsfordító helyszíneit. Lelkiekben és fizikailag megerősödve, új barátságokkal gazdagabban tértek haza.

  Köszönik a lehetőséget a pályázat kiírójának az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek, a szülőknek, tanároknak és a kirándulás szponzorainak.

   

  Szakmai beszámoló
  HAT-17-01-00757 Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek
  "Erdély területén nagy költőink nyomában"

   
  Érintett települések: Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár, Torockó, Torda, Nagyenyed,Gyulafehérvár, Őraljaboldogfalva, Lupény, Vajdahunyad, Déva, Arad, Kecel
   

  Tanulmányi kirándulás rövid bemutatása:

  A kirándulás a tematikus útvonalat figyelembe véve bonyolítottuk le. Tantárgyi koncentrációt alkalmazva erősítettük magyarságtudatukat, a lupényiekkel közös programokon az összetartozás érzését. Szociálisan érzékenyítettük őket a közösség számára hasznos tevékenységekkel.Nagyszalontán Arany János szülőházál és a Csonka-toronynál a költő egyik versét szavaltuk el, kiselőadát tartottunk a költő életéről, koszorút helyeztünk el. Nagyváradon az Ady Múzeum és az EMKE Szállónál kiselőadás a Holnap Antológia jelentőségéről, a Szent László székesegyház megtekintése, és séta a nagyváradi várban. Kolozsváron Mátyás szülőháza és szobra előtt meghallgattuk az "igazságos király" életét, koszorúztunk. Meglátogattuk a Szent Mihály templomot, a Házsongárdi temetőben Dsida Jenő, Szenczi Molnár Albert és Reményik Sándor sírját. Kiselőadás hallgattunk életükről, és egy-egy versüket elszavaltuk. A Tordai sóbányát idegenvezetéssel térképeztük fel, és hallottunk rengeteg érdekességet. A Tordai hasadékban jót túráztunk, közben egy pihenő alkalmával meghallgattuk történetét. A szálláshelyünk Torockó volt, ahol a  falut megtekintettük, és gyalogtúrát tettünk a Székelykőre. Előadás a Székelykő kialakulásáról.  A falu építészeti különlegességei mellett az időjárás is különleges volt, hiszen olyan körülmények között túráztunk (szél, szakadó hó), melyben egy alföldi diáknak ritkán lehet része. A lupényi  I. számú testvériskolában örömmel fogadtak bennünket, s a helyi diákokkal közösen Arany János Toldi-jából az első két éneket közösen dramatizáltuk az ottani gyerekekkel, majd jókedvű tánctanulás és ismerkedés következett.  Megtapasztalhatták, mennyivel mást jelent nekik a "hazaszeretet", mint nekünk. Hazafele meglátogattuk a dévai Kis Szent Teréz Gyermekotthont, és átadtuk a gyermekek és szülők által gyűjtött ajándék ruha- és könyvcsomagokat. Túráztunk a Remete-szorosban, megismertük a hely geológiai kialakulását.  Vajdahunyad és Déva várának megtekintése sem maradhatott el, megismerkedtünk a várak történetével tanári és diák előadás formájában. Aradon a 13 tábornok kivégzési emlékművét megkoszorúzástuk, és a Himnusz elénekeltük. Sok élménnyel gazdagodva tértünk haza.

   

  Image
  Image
  Copyright © 2017 Katolikus Iskola Kecel. Minden jog fenntartva. Created By Okosweblap.hu